Bad Foods for Liver: कलेजोका लागि नराम्रो खानेकुराः यी खानेकुराले कलेजोलाई हानि पु¥याउँछ, फ्याटी लिभरमा विषजस्तै हुन्छ

0
41

कलेजो खराब हुनुको कारण हाम्रो खानपान हो । तर, कतिपय रोगले कलेजोमा क्षति पु¥याउन पनि सक्छ । यदि तपाई कलेजोको कुनै पनि समस्याबाट पीडित हुनुहुन्छ भने यी खानेकुरालाई आफ्नो आहारमा समावेश गर्न नबिर्सनुहोस् ।

कलेजो फेल हुनुको प्रमुख कारण आहार हो । कलेजोलाई क्षति पु¥याउने खानेकुरा बालबालिकालाई मात्र नभई वयस्कहरूले पनि मन पराउँछन् । यदि तपाइँको नियमित वा दैनिक आहारमा कलेजोलाई क्षति पुर्‍याउने खानाहरू समावेश गरिरहन्छ भने, तपाइँको कलेजोले प्रतिक्रिया दिन सक्छ। अर्कोतर्फ, यदि तपाई कलेजोको समस्याबाट ग्रसित हुनुहुन्छ भने केही खानेकुराहरु तपाईका लागि विष जस्तै हुन सक्छन् । त्यसोभए हामी तपाईलाई बताउँछौं कि कलेजो खराब गर्ने खानाको सूचीमा कुन चीजहरू समावेश छन्।

कलेजोलाई हानिकारक खानेकुरा र पेय पदार्थहरू
x
कलेजोको सबैभन्दा ठूलो रोग फ्याटी लिभर हो । यसमा कलेजो खुम्चिन्छ र यसले आफ्नो काम राम्ररी गर्न सक्दैन, जसले धेरै प्रकारका स्वास्थ्य समस्याहरूको जोखिम बढाउँछ। कलेजो फेल भएर जन्डिस, कलेजोको सूजन, लिभर सिरोसिस, हेपाटाइटिस, लिभर फाइब्रोसिस जस्ता धेरै रोग लाग्ने गर्दछ । यी सबै रोगहरूमा केही प्रतिबन्धित खानाहरू छन्। कलेजोको गम्भीर रोगमा, यी प्रतिबन्धित चीजहरू खानु भनेको कलेजोमा अचानक क्षति हुनु हो।

कलेजो रोग मा प्रतिबन्धित आहार

फ्याटी लिभर मात्र होइन, कलेजोसँग सम्बन्धित कुनै पनि प्रकारको समस्यामा तल दिइएको सूचीबाट कुनै पनि खानेकुरा खान नबिर्सनुहोस्। साथै, यदि तपाई कुनै समस्याबाट ग्रसित हुनुहुन्न भने कलेजोलाई स्वस्थ राख्न यी चिजबाट टाढा रहनुहोस् ।

अल्कोहल – एनर्जी ड्रिंक – सोडा: कलेजोको सबैभन्दा ठूलो शत्रु रक्सी हो। यसका अलावा कलेजोको समस्यामा सोडा, एनर्जी ड्रिंक्स पनि लिनु हुँदैन । रक्सी फ्याटी कलेजो र कलेजो क्षतिको कारण हो। रक्सीले बिस्तारै कलेजोको काम गर्ने क्षमतालाई कम गरि क्षतिको कगारमा ल्याउँछ।

चिनी थपिएको: बोसो कलेजो रोगीले मीठो चीजबाट टाढा रहनुपर्छ। कृत्रिम चिनीले पनि कलेजोलाई नोक्सान गर्ने काम गर्छ ।

नुन : कलेजो सिरोसिस वा कलेजोमा फ्याटी भएमा नुन कम गर्नुपर्छ । नुन खाँदा कलेजोको समस्या बढ्छ । यसले पेटमा सूजन बढाउँछ।

सेतो रोटी: सेतो रोटीलाई उच्च ग्लाइसेमिक खाद्य पदार्थहरूमा गनिन्छ, जसले शरीरमा ग्लुकोजको स्तर छिटो बढाउन काम गर्छ। यसले फ्याटी लिभर रोगको जोखिम बढाउन सक्छ।

भुटेको खाना: बोसो कलेजो रोगीहरूले सबैभन्दा पहिले भुटेको खानाबाट टाढा रहनुपर्छ। भुटेको खानामा बोसो प्रचुर मात्रामा पाइन्छ, जुन फ्याटी कलेजो भएकाहरूका लागि बिल्कुलै राम्रो होइन। समोसे, रोटी पकोडा, फ्राइज, चिली आलु र स्प्रिङ रोलमा संतृप्त फ्याट बढी हुन्छ, जसले तपाईंको कलेजोलाई हानि पुर्‍याउँछ।

भात: बोसो कलेजो भएकाहरूका लागि चामलको प्रयोग पनि हानिकारक साबित हुन सक्छ। कारण के हो भने भात पनि उच्च ग्लाइसेमिक खाना हो र यसले रगतमा चिनी बढाएर फ्याटी लिभर रोग निम्त्याउन सक्छ।

रातो मासु: संयुक्त राज्य सरकार द्वारा संचालित युनाइटेड स्टेट्स नेशनल लाइब्रेरी अफ मेडिसिनमा प्रकाशित एक अध्ययन अनुसार रातो मासुमा फ्याटी एसिड प्रचुर मात्रामा पाइन्छ र कलेजोमा फ्याटी एसिड जम्मा हुँदा गैर-अल्कोहोलिक फ्याटी लिभर रोग हुन सक्छ।

अस्वीकरण- लेखमा दिइएका सुझावहरू र सल्लाहहरू सामान्य जानकारीको लागि मात्र हुन् र यसलाई प्रयास गर्नु अघि एक पेशेवर चिकित्सकसँग परामर्श गर्नुपर्छ। कुनै पनि प्रकारको फिटनेस कार्यक्रम, व्यायाम, वा आहार परिवर्तनहरू सुरु गर्नु अघि आफ्नो डाक्टरसँग परामर्श गर्न निश्चित हुनुहोस्।

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here